top of page

Mag het een beetje meer F***ing Friendly?


Ik las over Lars Ap, die woont in Denemarken en heeft een Amerikaanse vader en een Deense moeder. Hij groeide tweetalig op. Op zich niks bijzonders, maar hij merkte dat als hij Engels sprak zich eigenlijk anders voelde dan wanneer hij Deens sprak. Bij de Deense taal hoort een wat meer teruggetrokken, verlegen Lars die zich niet altijd helemaal op zijn gemak voelt in sommige situaties. De Engels sprekende Lars is meer open, nieuwsgieriger en meer betrokken op anderen. En dat heeft gevolgen. Terwijl de Denen op nummer 1 staan in het rijtje van de gelukkigste landen ter wereld zijn, voelt hij zichzelf nog gelukkiger wanneer hij Engels spreekt. Hij voelt zich veel beter wanneer hij vriendelijker is en heeft besloten dat de wereld (te beginnen in Denemarken) nog wel ruimte biedt voor een beetje meer vriendelijkheid.

Om daaraan bij te dragen schreef hij eerst een boek, maar merkte ook dat als je echt iets wilt veranderen je er op uit moet. Hij begon een beweging en ging de straat op. Gekleed in een uniform als parkeerwacht deelde hij briefjes uit op straat. Waar mensen een bon verwachten, kregen ze een prijs voor goed parkeren of voor een fris gewassen auto. Zo verrast hij mensen en nodigt ze uit om vriendelijker te zijn. En dat heeft dan weer verrassende effecten. Het vriendelijke gedrag lokt ander aardig gedrag uit. En dan kan opeens een klein gebaar een groot gevolg hebben.

Aardig zijn, iemand een compliment geven en iets over hebben voor een ander geeft ons een goed gevoel. Maar het grappige is dat als we iets goeds doen voor een ander niet alleen de twee mensen die erbij betrokken zich goed voelen, maar dat iedereen eromheen die dit waarneemt hetzelfde goede gevoel krijgt. Opstaan in de bus voor iemand of een beetje vriendelijkheid geeft dus de hele bus een goed gevoel! Vriendelijkheid en waardering geeft verbinding met anderen. De movement van Lars Ap, F***ing Friendly richt zich op het verspreiden van vriendelijkheid en verbinding. Zijn beweging groeit als kool. Mooi voorbeeld: zie http://fflink.dk Een mooi voorbeeld van een vriendelijke buschauffeur hadden we in Nederland ook.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page